*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Video Investeringsmarkeder | 4 min

Aktiesparekonto: Indskudsloftet er hævet ekstraordinært i 2024

Indskudsloftet på Aktiesparekontoen justeres fra år til år – men i år er indskudsloftet blevet hævet lidt mere end tidligere. Formueekspert i Nykredit, Jeanette Kølbek, forklarer her mekanismen bag indskudsloftet.

I 2023 var indskudsgrænsen på en aktiesparekonto 106.600 kroner, mens den i 2024 er hævet ekstraordinært meget til 135.900 kroner. Men hvad betyder det i praksis?

”Aktiesparekontoens attraktive beskatningsregler gør, at der er sat en grænse for, hvor meget du må indsætte på kontoen – et såkaldt indskudsloft. Indskudsloftet reguleres årligt, og i praksis betyder det ganske enkelt, at hvis den samlede værdi af aktiesparekontoen pr. 31. december 2023 er mindre end indskudsloftet for 2024, må du fylde op til den nye indskudsgrænse, mens du ikke må indskyde mere, hvis den samlede værdi ligger over indskudsgrænsen”, lyder det fra Jeanette Kølbek. 

Mekanismen bag indskudsloftet på aktiesparekonto

I 2024 er det altså muligt at indbetale differencen mellem indskudsloftet på 135.900 kr. og den samlede værdi af aktiesparekontoen pr. 31. december 2023. Derudover er der mulighed for at indbetale det beløb, der opkræves i skat for dit afkast i 2023.

Eksempel_1.JPG

Regnestykket er lidt mere overskueligt, hvis du ikke har haft afkast, men derimod tab på din aktiesparekonto. I nedenstående eksempel reduceres den samlede værdi af aktiesparekontoen til 80.000 kr. i løbet af 2023.

Læs også: Husk at fylde aktiesparekontoen op efter skattetræk

Mekanismen, hvis du har tab

I 2024 kan du indbetale differencen mellem indskudsloftet på 135.900 kroner og den samlede værdi af aktiesparekontoen pr. 31. december 2023. Hvis du har tab kan det gemmes til senere modregning.

Eksempel_2.JPG

Skatten på gevinster på aktiesparekontoen er 17 pct. Til sammenligning betaler man med en almindelig investeringskonto mellem 27 og 42 pct. i skat. Skatten betales hvert år, uanset om gevinsten er realiseret eller ej. Det er det, man kalder man lagerprincippet.

Læs også: Sådan bliver dine investeringer beskattet

Luk ikke din aktiesparekonto, hvis du har tab

Det er en dårlig idé at lukke din aktiesparekonto, hvis du har tab, siger Jeanette Kølbek.  

”Negativt afkast på en aktiesparekonto bliver automatisk modregnet i fremtidige gevinster. Vælger du at lukke din aktiesparekonto går du altså glip af muligheden for at modregne. Vælger du at flytte din aktiesparekonto til en anden bank eller handelsplatform beholder du dog muligheden for at modregne”, siger Jeanette Kølbek.

Vær desuden opmærksom på, at indlånsrenten på en aktiesparekonto er 0 procent. Så vil man have formuen til at arbejde mest muligt, gælder det om at komme i gang med at investere dem.

”Renten på aktiesparekontoen har været 0 procent også i perioder, hvor der ellers var negative indlånsrenter på andre konti. Derfor kan nogle have overført penge til aktiesparekontoen, for at undgå negative renter. Har man det, og har man ikke planer om at investere pengene, så bør man trække dem ud af aktiesparekontoen og i stedet for placere pengene på en fastrentekonto”, siger Jeanette Kølbek.

Aktiesparekontoen er for de fleste, men ikke for alle

Man kan udelukkende investere i aktier eller aktiebaserede investeringsfonde, og man skal derfor være villig til at tage en vis risiko på sig, hvis man vælger at investere sine penge gennem en aktiesparekonto.

Det kan du investere i via en Aktiesparekonto

  • Børsnoterede aktier
  • Børsnoterede investeringsfonde, der beskattes som aktieindkomst - også kaldet minimumsbeskattede investeringsinstitutter
  • ETF'er og andre aktiebaserede investeringsselskaber, som har registreret sig hos Skattestyrelsen på den såkaldte Positivliste. Den finder du her.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil. Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Artikel Investeringsmarkeder
3 min

Bekymret for at købe på toppen? Det kan koste dyrt

Video Investeringsmarkeder
4 min

Dansk økonomi overrasker: Væksten fortsætter

Med en pandemi og en energi- og inflationskrise i bagagen er dansk økonomi nu godt på vej tilbage. I denne video giver Nykredits cheføkonom Palle Sørensen en status på dansk økonomi - og der er god grund til at tro, at den positive udvikling fortsætter.

Artikel Investeringsmarkeder
4 min

Risiko for handelskrig mellem Kina og EU

Hvis EU beslutter sig for at beskytte europæiske virksomheder i konkurrencen med statsstøttede kinesiske virksomheder, kommer Kina næppe til at se passivt til. Risikoen for en handelskrig er derfor reel, vurderer chefstrateg Frederik Engholm.