*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 3 min

Frankrig: Finansmarkederne svagt lettede ved udsigt til splittet parlament

Selvom Le Pens Rassemblement National fik flest stemmer ved første valgrunde af det franske parlamentsvalg, er det mest sandsynlige udfald, at ingen får et absolut flertal efter 2. valgrunde, der løber af stablen på søndag. Der kan spores en vis lettelse på de finansielle markeder ved det scenarie.

Nykredit

Det blev en storsejr til Marine Le Pens højrenationalistiske Rassemblement National med 33,5 % ifølge de første estimater fra meningsmålingsinstituttet Ipsos. Det er en anelse mindre, end nogle meningsmålinger viste på forhånd, og er formentlig ikke nok til, at partiet får absolut flertal - men det er ikke umuligt. Der er dog allerede 76 valgkredse, der er afgjort, fordi en af kandidaterne fik over 50 % af stemmerne i første valgrunde, og her ligger National Samling forrest med 37 valgte. Venstrefløjsalliancen Le Nouveau Front populaire ligger lige i hælene med sammenlagt 32 valgte, mens Macrons Ensemble kun har fået to.

Der er ikke enighed blandt meningsmålingsinstitutterne, når det kommer til at oversætte de foreløbige resultater til mandater efter anden valgrunde på søndag. Meningsmålingsinstituttet Ipsos vurderer, at Rassemblement National inklusiv allierede vil få 230-280 pladser, mens instituttet Elabe har et bud på 255-295, hvilket dermed ikke udelukker et absolut flertal på 289 mandater.

Det mest sandsynlige er dog, at ingen af de tre blokke får absolut flertal, hvilket vil gøre det særdeles vanskeligt at føre politik - herunder finanspolitisk dyre forslag såsom tilbagerulning af forhøjelsen af pensionsalderen og skattelettelser, lyder vurderingen fra Chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard.

Kan blive en stopklods for nødvendige beslutninger i EU

”De finansielle markeder synes at foretrække en politisk ørkenvandring frem for en potentiel strid mellem en ny fransk regering, obligationsmarkedet, EU og ECB over den finanspolitiske linje. Det er dog ikke uproblematisk i en europæisk sammenhæng, hvis Frankrig bliver en stopklods for nødvendige beslutninger. I forvejen har vi en tysk regering i intern splid, og den vigtige Berlin/Paris-akse kan komme til at hakke endnu mere i de kommende år, som situationen ser ud lige nu i Frankrig”, siger Sune Malthe-Thagaard.

Estimaterne for antallet af endeligt valgte er ekstremt usikre, da valget har resulteret i 306 valgkredse, hvor der er tre eller flere kandidater, der er gået videre til anden valgrunde. Det er usædvanligt mange, og til sammenligning var det kun otte ved det seneste valg i 2022. Der er derfor gået et spil i gang, hvor både venstrefløjen og Macrons alliance allerede har udtalt, at en række kandidater bør trække sig i et forsøg på at forhindre så mange kandidater fra National Samling som muligt i at blive valgt.

”I det franske valgsystem kræver det bare, at en kandidat får flest stemmer i anden runde, så er der tre kandidater videre, er et absolut flertal på 50 % altså ikke nødvendigt. National Samling har fået flest stemmer i 297 valgkredse - inkl. dem med over 50 % af stemmerne, der derfor allerede er valgt. Det kræver ofte en konsolidering af konkurrenternes stemmetal i de pågældende kredse for at kunne forhindre, at Rassemblement National får mandatet i anden runde. Kandidater skal trække sig senest i morgen tirsdag”, siger Sune Malthe-Thagaard.

Markederne kvitterer for reduktion af usikkerheden

De finansielle markeder har foreløbigt hilst resultatet af første valgrunde velkommen, selvom intet altså er afgjort endnu. Euroen er styrket over for dollaren, og det betyder i en dansk sammenhæng, at valutakursen er faldet fra 6,95 til 6,93 USD/DKK. Samtidig er lettelsen på obligationsmarkedet kommet til udtryk ved, at det fransk-tyske 10-årige rentespænd er indsnævret til aktuelt 75 bp. I sidste uge var spændet ude over 80 bp, hvilket var det højeste spænd siden gældskrisen for mere end 10 år siden.

Også aktiemarkedet og kreditmarkedet har signaleret tilfredshed med den foreløbige reduktion af usikkerheden med udsigten til et parlament uden absolut flertal til hverken højre- eller venstrefløj.

”Europæiske aktier peger generelt op, og det gælder i særdeleshed de franske aktier. CAC40 er steget med i omegnen 2 %. Men vi skal huske, at det franske aktiemarked klart har underperformet den seneste tid med et fald i CAC40 med næsten 6,5 % i juni, hvilket fx var 5 procentpoint dårligere end det tyske DAX-indeks. I aktiemarkedet har frygten for venstrefløjens skattepolitik nok været den dominerende faktor, mens obligationsmarkedet nok snarere har haft fokus på risikoen for, at begge fløje potentielt ville øge underskuddet på statsfinanserne og dermed øge spændingerne med EU og ECB. Frankrig har i år 50-års jubilæum med underskud på de offentlige finanser”, siger Sune Malthe-Thagaard.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

 

Model.Name photo

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker

Relaterede Artikler

Artikel Investeringsmarkeder
9. juli, 2024

Frankrig: Politisk usikkerhed efter mudret valgsejr til centrum-venstrepartierne

Som ventet gav valgresultatet intet klart flertal i Nationalforsamlingen, men strategien med at ”inddæmme” højrefløjen må siges at være lykkedes over forventning. Regeringsforhandlingerne bliver dog svære, og en ny regering er således næppe lige om hjørnet.
Artikel Investeringsmarkeder
8. juli, 2024

USA: Lavere job- og lønvækst understøtter rentenedsættelser til efteråret

Jobvæksten falder i juni til 206.000, mens maj måneds tal nedrevideres stort til 218.000. Dagens tal rykker ikke på Federal Reserves kurs, men understøtter forventningen om rentelempelser til efteråret.
Artikel Investeringsmarkeder
13. juni, 2024

USA: Federal Reserve skruer ned for lempelsesintentioner

Den amerikanske centralbank holder renten i ro, men skruer op for inflationsskønnet, og dermed ned for lempelsesintentionerne.