Konfirmation: Værd at vide om pengegaver, opsparing og investering

Protræt af pige til konfirmation

Det er sæson for konfirmationer, og titusindvis af unge mennesker går i disse uger og tæller ned til den store dag. Ikke mindst glæder de sig helt sikkert til den del, der handler om gaver - også den flade slags, der kan ligge i en konvolut. Men hvordan giver du bedst en pengegave som forælder eller gæst? Og hvor meget må du give?

31.000 kroner. Så mange penge får en gennemsnitlig dansk konfirmand gaver for på den store dag. En del af det beløb vil typisk være pengegaver, og det kan derfor være en god idé at benytte lejligheden til at tage en snak med den unge om, hvordan pengene skal bruges – og om fornuften i at spare i hvert fald en del af beløbet op til senere brug. Det gode spørgsmål er så, hvordan man gør det smartest, når man er ung under 18? Hvad skal man være opmærksom på, når man rådgiver sine børn eller børnebørn om opsparing og investering?

Formueekspert i Nykredit Jeanette Kølbek har lavet denne generelle og prioriterede opsparingsrækkefølge, som passer godt til de fleste situationer.

1. Fyld op til det fastsatte loft på Børneopsparingen hvert år

Hvert barn må kun have én børneopsparing, og der må maksimalt indsættes 6.000 kr. årligt, indtil der i alt er indsat 72.000 kr. Reglerne for børneopsparingen er tydelige og relativt stramme, og det skyldes, at der er nogle skattemæssige fordele tilknyttet. Al afkast på børneopsparingen er nemlig skattefrit i hele bindingsperioden på børneopsparingen. Det gælder afkast fra henholdsvis aktieudbytte, aktieavancer og kursgevinster samt renter.

2. Investér øvrig opsparing gennem et almindelig frit depot i værdipapirer, der giver kapitalindkomst

Øvrig opsparing bør investeres via et almindelig frit depot i værdipapirer, der giver kapitalindkomst.

Det skyldes, at investeringer, som giver kapitalindkomst, kan indeholdes i barnets personfradrag, som for nuværende er 38.400 kr. (2023) om året, hvis man er under 18 år. På den måde betales en reel skat på 0% af afkastet. Til sammenligning vil aktieindkomst blive beskattet, hvilket udløser minimum 27% i skat.

Investeringer, som giver beskatning efter kapitalindkomst, kan fx være investeringer i enkelte obligationer, obligationsfonde samt de fleste akkumulerende aktiefonde – dog undtagen dem som står på Skats positivliste - se den her.

Overvej fx at oprette Investeringskonto FRI til den unge. Med Investeringskonto FRI får du en konto, der automatisk investerer, når du sætter penge ind. De fonde, der investeres i af midler indsat på Investeringskonto FRI, er alle kapitalindkomstbeskattede, med undtagelse af fondene Mix høj risiko og Mix maksimum risiko, som er aktieindkomstbeskattede. Læs mere om Investeringskonto FRI her.

Vær opmærksom på, at reglerne om beskatning ift. kapitalindkomst tager udgangspunkt i, at barnet investerer sine egne penge. Med andre ord må det fx ikke være penge, der stammer fra pengegaver fra forældre. Det skyldes en såkaldt værnregel, som er sat i verden for at sikre, at forældre ikke spekulerer i børnenes personfradrag. Derfor skal det løbende afkast beskattes hos forældrene, indtil barnet bliver myndigt, hvis forældre giver deres umyndige børn pengegaver til investering.

3. Når personfradraget er udnyttet, bliver Aktiesparekontoen relevant

Aktiesparekontoen er oplagt til alle danskere, også børn og unge, når personfradraget er ved at være fuldt udnyttet med fx lønindtægt eller kapitalindkomst. Der kan maksimalt indskydes 106.600 kr. (2023) på en aktiesparekonto, og hver dansker må på grund af attraktive skatteforhold – lige som med børneopsparingen – maksimalt have én konto. Den store fordel ved en aktiesparekonto er en fast lav skat på 17% på både aktieudbytter og aktiekursgevinster. Det er 10 procentpoint lavere end de minimum 27%, som aktieudbyttet fra aktier via et almindelig frit depot beskattes med. Aktiesparekontoen har desuden en række yderligere fordele. Man kan til enhver tid trække pengene ud igen. Samtidig sker al indberetning automatisk til Skattestyrelsen, og afkastet fra investeringerne påvirker ikke offentlige ydelser, som kan være relevant for unge, når de fx begynder at modtage SU. Læs mere om Aktiesparekonto her.

Kontant opsparing

Hvis man ikke ønsker at investere pengene, men foretrækker en kontant opsparing, så kan man nu få en opsparingskonto med en god rente i banken. Det er dog vigtigt at bemærke, at renten på en kontant konto med indlånsrente (også kaldet aftaleindskud) næppe vil være tilstrækkelig høj til at dække inflationen. Derfor vil opsparingens købekraft blive mindre over tid.

Så meget må man give i pengegave

Pengegaver fra den nærmeste familie

Det er typisk fra forældre og bedsteforældre, konfirmanden høster de største pengegaver fra, men vær opmærksom på, at der er grænser for, hvor meget man kan give, uden der skal betales afgift. Her i 2023 er grænsen for både hver forælder og bedsteforælder på 71.500 kr.

Pengegaver fra andre end den nærmeste familie

Det er skattefrit at give og modtage lejlighedsgaver af beskeden værdi ved fx bryllup, konfirmation, barnedåb etc. , Hvis gaven er større, end hvad der er almindeligvis passende, skal der betales skat af den. Der er ingen faste grænser for, hvad der er en almindelig gave, og hvornår den bliver så stor, at man skal betale skat.

Fun facts om konfirmation

  • 45.671 unge blev konfirmeret i 2022, dermed var konfirmationsprocenten på 66,5%
  • Konfirmanderne får i gennemsnit gaver for 31.000 kroner. Beløbet varierer meget fra husstand til husstand og alt afhængig af, hvor mange gæster der deltager
  • 55 procent af gæsterne giver pengegaver
  • Forældre giver i gennemsnit gaver for 7.500 kroner

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Inspiration | 4 min

Konfirmation – her er den bedste gave, du kan gi’

Konfirmation er lig med fest og gaver til den unge - ofte også pengegaver. Formueekspert Jeanette Kølbek giver gode råd om pengegaver, opsparing og investering – og et tip til den bedste gave, du kan give din konfirmand.
Inspiration | 2 min

Nykredit er (stadig) danmarksmestre i Private Banking

Nykredit Private Banking vinder prisen Best Domestic Private Bank in Denmark 2024 ved finansmagasinet Euromoney ’s årlige prisuddeling, og er samtidig for sjette år i træk blandt vinderne til WealthBriefing Awards.
Investeringsmarkeder | 3 min

USA: Kurs mod rentesænkninger - men senere end ventet

Onsdagens møde i Federal Reserve bød som ventet ikke på renteændringer. Fokus var derfor på centralbankens fortolkning af de seneste inflations- og arbejdsmarkedstal og vækstsignaler.