Sommeren står for døren: Få Nykredits forventninger til en urolig periode

Normalt betyder sommerperioden et marked med lav aktivitet og stabile markeder, men i år vil inflation, renteforhøjelser og frygten for recession give en mere volatil periode. Nykredits eksperter giver her et overblik over forventningerne til de kommende måneder.

Det første halvår af 2022 har været præget af en bekymrende økonomisk udvikling i både USA og Europa - særligt på grund af opadgående inflation. Det har fået centralbankerne til at træde på bremsen i form af rentestigninger, men ifølge senioranalytiker Frederik Romedahl, er der risiko for, at man kommer til at træde for hårdt:

“Frygten for en inflation, der løber løbsk, har fået centralbankerne til at reagere kraftigere, end vi har set i mange år. De kraftige pengepolitiske forhøjelser falder desværre sammen med en række andre negative effekter, der svækker væksten, som eksempelvis fortsatte flaskehalse i forsyningskæderne, coronanedlukninger i Kina og krigen i Ukraine. Derfor stiger risikoen for, at økonomien ikke bare bremser op, men går i recession. På kort sigt er den risiko stor i Europa og stigende i USA i 2023.” mener Frederik Romedahl og fortsætter:

“I den kommende periode vil vi formentlig se en række svækkede nøgletal, som holder liv i recessionsfrygten. Derfor vil volatiliteten i markedet i sommermånederne sandsynligvis forblive højere, end vi normalt ser. De svingende markeder vil fortsætte så længe, der er så stor usikkerhed om, hvor højt centralbankerne må hæve styringsrenterne for at tæmme inflationen.”

Aktiemarkedet

Vender man blikket mod aktiemarkedet har 2022 indtil videre været en hård omgang for rigtig mange investorer. De røde tal har været dominerende, og der har hersket stor usikkerhed. Det billede vil ifølge Frederik Romedahl desværre ikke ændre sige lige med det samme:

“Den usikre økonomiske situation efterlader et aktiemarked, der er meget nervøst. Bliver væksten holdt i gang, risikerer vi genstridig inflation og endnu højere renter, som vil presse markedet. Men hvis væksten til gengæld daler, ser vi ind i recession og lavere indtjening. Det er altså en snæver balancegang, men hvis recessionen rammer, skal man nok ikke forvente hjælp fra centralbankerne i form af lavere renter lige med det samme. Derfor kan man med fordel gå efter en mere forsigtig allokering af sine investeringer, og hos Nykredit skruer vi selv ned for risikoen i vores strategi.”

Dansk vækst bremser op i 2022

Også på de hjemlige breddegrader har inflationen kunnet mærkes i de danske husholdninger, og de seneste måneder har desværre vist tegn på, at inflationen er mere bredt funderet herhjemme end i eurozonen. Derfor kan der gå et godt stykke tid før, vi når et mere normalt inflationsniveau, lyder det fra Palle Sørensen, der er cheføkonom hos Nykredit:

“Vi vurderer, at inflationen i Danmark vil aftage en smule hen over efteråret i år, men vi skal et godt stykke ind i 2023, før det er realistisk, at vi når ned på 2 procent igen. En mere moderat vækst hos vores vigtigste samhandelspartnere og de længerevarende inflationsudfordringer vil derfor uden tvivl presse væksten i Danmark til næste år. Heldigvis lader vores arbejdsmarked ikke til at blive nævneværdigt presset, og derfor forventer vi kun en meget lille stigning i ledigheden. Det kan dog igen give yderlige lønpres og større inflationsudfordringer.”

Hold fast i strategien

Men selvom de kommende sommermåneder byder på mere volatilitet og større økonomisk usikkerhed, peger Nykredits privatøkonom Jeanette Kølbek på vigtigheden af, at man fastholder sin strategi og har de langsigtede briller på:

“I de varme måneder og midt i en urolig periode er det vigtigt at have is i maven. Det lykkes for de færreste at time markedet perfekt, og risikoen for tab er større, hvis du trækker dig ud af markedet nu og kommer for sent ind igen, når markedet vender.

Har du valgt en investering, hvor vi i Nykredit handler for dig, kan du gå på ferie med ro i maven. Så er der nemlig professionelle investeringseksperter, der holder øje med og sørger for dine investeringer for dig.

Er du nervøs for sommerens udvikling, eller har din tidshorisont eller risikovillighed ændret sig, vil jeg anbefale, at du tager fat i din rådgiver og får lagt en plan både for sommeren og med de langsigtede briller på.

Mit helt overordnede råd er, at du lægger en plan, hvor jeg som udgangspunkt anbefaler, at du fastholder din investeringsstrategi, så kan du i stedet koncentrere dig om Tour de France, grillen og ferieplanerne”

Ønsker du at læse hele analysen fra vores eksperter, findes den her.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Frederik Romedahl Poulsen

Senioranalytiker i Nykredit Markets

Frederik har fokus på global makroøkonomi og politik, samt dets betydning for de finansielle markeder.

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Palle Sørensen

Cheføkonom i Nykredit

Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomi | 3 min

Gaskrise dæmper forventningerne til ECB’s renteforhøjelse

Mens efteråret og kulden nærmer sig, truer Putin fortsat med at stoppe de russiske gasleverancer til EU. Det skaber øget bekymring for den europæiske økonomi i Nykredit, som derfor dæmper forventningerne til den Europæiske Centralbanks renteforhøjelser. Federal Reserve forventes at stramme pengepolitikken yderligere frem mod slutningen af 2022.
Økonomi | 4 min

Slut med negative renter - men pas alligevel på med kontantbeholdningen!

De stigende renter har fået en række pengeinstitutter - herunder Nykredit - til at droppe negative renter for privatkunder, der har indestående på kontoen. Men selvom du nu kan have formuen stående i kontanter uden at betale for det, anbefaler seniorspecialist hos Nykredit, Jeanette Kølbek, at man stadigvæk har øje for investeringsmuligheder.
Økonomi | 4 min

Den Europæiske Centralbank hæver renten med 0,5 %, mere end tidligere meddelt

D. 21. juli annoncerede Den Europæiske Centralbank en forhøjelse af alle tre nøglerentesatser med 50 basispoint. Det var væsentligt højere end det tidligere meddelte mål med en justering på 25 basispoint. Ifølge Nykredits senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen kom den store justering som noget af en overraskelse for de fleste. Centralbanken lancerede samtidig et nyt økonomisk støtteprogram til nødlidende medlemslande.