Seks gode råd: Sådan får du mest ud af din overskydende skat

Er du en af de mange danskere, der har fået penge tilbage i skat, og er du i tvivl om, hvordan du skal bruge dem? Nykredit giver dig her seks gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af din overskydende skat.

Den 8. april kan 3,7 millioner borgere se frem til noget ekstra at varme sig på i det kolde forårsvejr. Ifølge Skat.dk vil der nemlig i løbet af dagen tikke 19,9 milliarder kroner i overskydende skat for 2021 ind på danskernes NemKonto.

For nogen er det måske nøje kalkuleret, mens det for andre kommer som en behagelig overraskelse. Uanset hvad, er det en god idé at gøre sig nogle overvejelser om, hvordan du bruger pengene bedst muligt. Derfor får du her seks gode råd til, hvordan du får mest ud af din overskydende skat.

Betal af på de dyre lån

Et godt bud er at betale af på dine dyre lån. Det er måske ikke det forslag, du ved første øjekast falder for, men ikke desto mindre er det fornuftigt at gøre de dyre lån lidt billigere på grund af de høje renter. Pengene, du betaler i renter, kan nemlig hurtigt løbe op, og det er derfor en god idé at få afviklet lånene, så færre af dine penge går til renter. Imens kan du så glæde dig over, at den strategi støt og roligt giver ekstra overskud til det sjove i livet.

Sæt pengene over på en børneopsparing

Hvis du har børn eller børnebørn, kan det være fornuftigt at sætte de overskydende skattekroner ind på deres børneopsparing. Det kan være dyrt at flytte hjemmefra, tage kørekort eller være under uddannelse, men med en solid børneopsparing giver du barnet en god økonomisk ballast, når det en dag skal stå på egne ben. I alt må du årligt sætte 6.000 kroner ind på den enkelte børneopsparing uden at betale skat. Overvej at investere barnets børneopsparing.

Det kan du læse mere om her:

Få mere ud af dit barns børneopsparing

Afgiftsfri gaver til dine nærmeste

Er der en af dine nærmeste, der har gjort sig fortjent til at blive særligt forkælet, eller er du bare i forårshumør, har du mulighed for at give op til 69.500 kroner i gave til et familiemedlem, uden at den, der modtager gaven, skal beskattes af beløbet.

Sæt pengene på en opsparingskonto

Om det er til uforudsete udgifter, boligkøb eller bare til sjov og ballade, er det en god idé at have en velpolstret opsparingskonto. Derfor er det også en oplagt måde, hvorpå du kan bruge dine overskydende skattepenge.

Investér pengene

Danskerne køber aktier og obligationer som aldrig før. Hvis du har du fået ekstra penge ind på kontoen og ikke forventer at skulle bruge dem de næste minimum tre år, kan det være en god løsning at investere dem. På den måde kommer pengene til at arbejde for dig. Det kan du eventuelt gøre via en Aktiesparekonto, hvor afkastet er attraktivt beskattet. Er du i tvivl om, hvilken investering, der passer til dig, anbefaler vi, at du taler med din rådgiver, så I sammen kan finde den helt rigtige investeringsløsning.

Udskift den gamle varmekilde i dit hus

Foråret er endelig kommet, men det varme vejr lader vente på sig. Det betyder, at de fleste af os stadig bruger en del energi på at varme vores hjem op. Oveni har den russiske invasion af Ukraine forårsaget skyhøje el- og varmeregninger. Får du penge tilbage i skat, kan de for eksempel være med til at finansiere en udskiftning af dit gamle olie- eller gasfyr, så du i fremtiden både kan spare penge og CO2, når hjemmet skal varmes op. Med til finansieringen af udskiftningen kan vi nævne, at Totalkredit udbyder et særligt tilskud til sine kunder til lige netop udskiftning af olie- og gasfyr, og at vi i Nykredit tilbyder et Grønt BoligLån med en attraktiv lav rente til energirenovering.

Forkæl dig selv

Kunst, en tur i forlystelsespark eller en tur på en god, lokal restaurant? Der er mange måder, du kan forkæle dig selv på, og der er grunde nok til at gøre det. Tag bare to år med Covid-19 for at nævne en enkelt. Ekstra penge på kontoen giver mulighed for at bruge nogle penge på noget, der gør dig og dine nærmeste glade. Hvis du for eksempel får 8.000 kroner tilbage i skat, kan du overveje at bruge 3.000 kr. på at forkæle dig selv og dem og bruge resten på et eller flere af de andre fem råd.

Faktaboks

4,8 millioner danskere har siden den 11. marts haft mulighed for at se, om de skal have penge tilbage i skat, mens deadline for at lave rettelser i årsopgørelsen er den 1. maj. Sidste år udbetalte Skattestyrelsen i alt 19,5 milliarder kroner til 3,6 millioner borgere.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

Investering | 3 min

Inflationen på raketfart

Inflationen har ramt et niveau, vi ikke har set siden 1980’erne - men hvorfor? Vil den blive ved med at stige? Og hvordan stopper vi den? Senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen stiller skarpt på inflationen.
Økonomi | 3 min

Sommeren står for døren: Få Nykredits forventninger til en urolig periode

Normalt betyder sommerperioden et marked med lav aktivitet og stabile markeder, men i år vil inflation, renteforhøjelser og frygten for recession give en mere volatil periode. Nykredits eksperter giver her et overblik over forventningerne til de kommende måneder.
Investering | 16 min

Røde tal og rentestigninger

Den dårlige stemning fortsætter på både aktie- og obligationsmarkedet. Men hvorfor er der så dårlig stemning, og hvad er udsigterne for de kommende måneder? Det vurderer Klaus Dalsgaard, chefstrateg hos Nykredit i denne udgave af Investor Insights.