To skattetip, du som aktieejer skal overveje, inden året er omme

Har du modtaget udbytter og/eller tjent mere end 56.500 kr. på de aktier, du har solgt i år? Eller ejer du aktier, som du ikke helt ved, hvornår du skal sælge? Så har Nykredits skattechef, Christian Stricker, to råd til at optimere.

  • Sælg aktier med tab og reducér din skat

Blev 2021 året, hvor du har solgt ud af de aktier, der måske har stået og akkumuleret et godt afkast over en årrække; ja så kan det ske, at du har realiseret en gevinst, der er højere end 56.500 kr., og som dermed udløser 42% skat i 2021. I det tilfælde er det værd at overveje, om du ligger inde med andre aktier, der er faldet i værdi siden købet, og som du alligevel gerne vil sælge. Tabet kan nemlig modregnes i gevinsten, og måske være med til at holde dig på 27% skat.

Skat på aktieindkomst i 2021 (både udbytte og nettogevinst ved salg)

Aktieindkomst op til 56.500 kr. 27% skat
Aktieindkomst udover 56.500 kr. 42% skat

NB! Er du gift, beskattes I samlet. Grænsen er dermed det dobbelte for ægtefæller, samlet set.

  • Sælg ud løbende og minimér skatten over tid

Selv om dine aktier er steget i værdi over en årrække, så betaler du først skat af gevinsten, den dag aktierne sælges (medmindre aktierne står i et andet skattemiljø som pensionsdepot eller aktiesparekonto; red.). Ejer du mange aktier – og har du måske nogle af de danske folkeaktier i depotet, som er steget meget i løbet af den seneste årrække – så kan det være en god ide at sælge ud af dine aktier og realisere gevinsten løbende. På den måde kan du holde din årlige aktieindkomst under 56.500 kr. og undgå at betale den højeste aktieskat.

Du skal være opmærksom på, at du mange steder vil skulle betale negative renter for at have kontanter stående på kontoen, ligesom du skal være opmærksom på, at din risikoprofil ændres, hvis du ejer både aktier og obligationer, og du kun sælger ud af aktierne.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Relaterede Artikler

Investering | 18 min

Sådan vil sommerens volatile markeder påvirke efteråret

De økonomiske markeder har henover sommeren været mere volatile end normalt. Samtidig har en række skelsættende politiske begivenheder givet yderligere udsving. I denne udgave af Investor Insights er vi trukket i arbejdstøjet igen, og chefstrateg hos Nykredit, Klaus Dalsgaard, giver sin analyse af, hvordan sommerens begivenheder vil påvirke de kommende måneder.
Økonomi | 3 min

Gaskrise dæmper forventningerne til ECB’s renteforhøjelse

Mens efteråret og kulden nærmer sig, truer Putin fortsat med at stoppe de russiske gasleverancer til EU. Det skaber øget bekymring for den europæiske økonomi i Nykredit, som derfor dæmper forventningerne til den Europæiske Centralbanks renteforhøjelser. Federal Reserve forventes at stramme pengepolitikken yderligere frem mod slutningen af 2022.
Økonomi | 4 min

Slut med negative renter - men pas alligevel på med kontantbeholdningen!

De stigende renter har fået en række pengeinstitutter - herunder Nykredit - til at droppe negative renter for privatkunder, der har indestående på kontoen. Men selvom du nu kan have formuen stående i kontanter uden at betale for det, anbefaler seniorspecialist hos Nykredit, Jeanette Kølbek, at man stadigvæk har øje for investeringsmuligheder.