Frygten for at købe på toppen kan spænde ben for dit afkast

Vi drømmer alle om at købe på bunden og sælge på toppen, og mange forholder sig aktuelt afventende over at gå ind i et marked, der er steget over lang tid. Ifølge chefstrateg Frederik Engholm kan det dog også koste dyrt at vente på et fald.

Markedet er steget næsten uafbrudt, siden det ramte corona-bunden i marts 2020. Det kan potentielt gøre, at man får lyst til at vente med at gå i markedet, selv om man egentlig har besluttet at investere. Hvad er din vurdering af den overvejelse?

"Man skal lade være med at tænke, at bare fordi markedet er steget, så skal jeg passe på, at det ikke falder. Der kan være lange perioder, hvor markedet ikke retter sig, og hvor det måske i stedet stiger relativt stabilt. I det tilfælde havde det været bedre at være investeret. Faren ved at sidde og vente på det rigtige tidspunkt er, at du ender med at vente så længe, at du går glip af afkast. Så hvis du, som de fleste investorer, har en længere tidshorisont, så er det bare om at få investeret, når du har besluttet dig for, at du har penge i overskud til at gøre det.”

Men handler det ikke om at prøve at sælge på toppen og købe på bunden?

”Jo, men det kan også være en udfordring for selv de dygtigste professionelle at time markedet. Så ideen om, at man kan sidde på sidelinjen og følge med og hoppe ind og ud på det rigtige tidspunkt – det er måske en kende håbefuldt. De professionelle, der er lykkedes med at slå markedet, har en helt klar proces for, hvornår de går ind og ud. I Nykredit kigger vi på mange faktorer, men vi læner os især op af, hvilken retning vi vurderer, væksten peger i den kommende tid. Det betyder typisk langt mere for stemningen på markedet, end om væksten ligger højt eller lavt.”

Og hvad så hvis markedet falder, lige når man har investeret?

”Så er det vigtigt, at du holder fast og tænker langsigtet. Markedet vil altid stige over tid, selvom man nogle gange har skullet vente en rum tid på det. Den underliggende stigende tendens har dog historisk set udløst 8-10 pct. i gennemsnitligt årligt afkast på aktier. Det må forventes at ligge noget lavere fremadrettet, men kurven vil stadig være stigende.”

Det handler grundlæggende om, at være tro mod sin strategi, og for manges vedkommende omfatter, det en lang tidshorisont, når de kaster sig ud i at investere.

Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit

Har du et godt råd, hvis der sidder nogle, som har svært ved at komme i gang med at investere i det stigende marked?

”Medmindre du har en tanke om, at skulle spekulere i markedsbevægelser, så skal du først og fremmest give dig selv hånd på, at du ikke sælger ud, når markedet engang falder, for det kommer det til at gøre på et tidspunkt. Det handler grundlæggende om, at være tro mod sin strategi, og for manges vedkommende omfatter, det en lang tidshorisont, når de kaster sig ud i at investere. Derudover kan du overveje at gå ind i markedet over flere omgange, for så betyder timingen mindre. Hvis du har 50.000 kr., kan du eksempelvis investere 10.000 kr. hver måned i løbet af de næste fem måneder – det nedbringer risikoen for uheldig timing, men dermed også for heldig timing. Hvad vigtigere er, så nedbringer det måske risikoen for, at du fortryder og kommer til at sælge, hvis det falder lige efterfølgende. Så det kan på flere niveauer være en god måde til at styre de følelser, der nogen gange gør det svært for os mennesker at have med investeringer at gøre.”

Men når du kigger på markedet, med de gevaldige stigninger vi har set; kunne der så ikke godt være en korrektion på vej?

”Der kan altid være en korrektion på vej, og vækstbilledet er i dag mindre klart end for 9 måneder siden. Men vores anbefalinger er ikke drejet i en voldsom forsigtig retning – snarere det omvendte. Så selvom vi venter lidt større udsving i markedet, så ser vi ikke anledning til at krybe i skjul pt. Begrundelsen for at skrue ned for vores aktieandel skal ikke være, at markedet er steget meget, men at markedet er steget på et for snævert grundlag, eller at nogle nyheder ikke er tilstrækkeligt afspejlet i markedet. Selvom der er nogle skyr over markedet, så mener vi grundlæggende det er mere sandsynligt, at de langsomt letter end bliver til voldsomt uvejr. Genopretningshistorien kører videre selvom deltavarianten tager toppen af tempoet, og det afspejler i en indtjeningsvækst i selskaberne, som langt har overgået forventningerne på det seneste. Og samtidig er renterne faldet – særligt i USA – hvorfor alternativerne til aktier er blevet dårligere. Vi venter at særligt det sidste bidrager til, at en eventuel korrektion vil blive brugt som anledning af nogle til at købe op i aktier. Det kan dæmpe korrektionerne.”

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Aktier | 4 min

Analyse: Hvor hurtigt indhenter markederne de negative udsving?

Udsving er en uundgåelig del af livet som investor på aktiemarkedet. Men hvor hurtigt indhenter markedet de pludselige fald, som der sandsynligvis kan komme flere af i den kommende tid? Det giver Nykredits senioranalytiker, Frederik Romedahl, svar på.
Aktier | 4 min

Er Kina blevet et minefelt for investorer?

Voldsomme statslige indgreb har på det seneste fået investorerne til at flygte fra det kinesiske marked, men det er faktisk en helt naturlig og ventet udvikling for Kina. Det siger Nykredits aktiechef, Morten Gregersen.
Aktier | 2 min

Bliver du ramt, hvis der kommer en højere aktieskat?

Regeringen har for nylig foreslået at hæve den høje aktieskat fra 42% til 45%. Nykredits privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, giver en hurtig guide til at vurdere, om du er i farezonen, og hvad du potentielt kan justere på.