Kerner og satellitter

Kerner og satellitter - balancen mellem det rationelle og tro, håb og kærlighed. Investering er en gylden balance mellem på den ene side at tage risiko for at få store afkast, og på den anden side ikke at tage for stor risiko, så man risikerer større tab, end man kan leve med.

Denne del af investeringsskolen ser nærmere på en tilgang til investeringer, hvor man definerer hovedparten af sine investeringer som kernen – og uden om svæver så en eller flere mindre dele af investeringerne, der kan bruges til en anden type investeringer, nemlig satellitterne.

Find en god balance mellem risiko og forventet afkast

Når du investerer, gælder det i normale markeder, at jo mere risiko du løber, desto større afkast kan du forvente over tid. Eksempelvis vil aktier over tid give et større afkast end obligationer, men aktierne svinger mere i kurs undervejs. Hvor meget risiko, man kan løbe i jagten på afkast, kommer blandt andet an på formålet og tidshorisonten med ens investeringer. Derfor anbefaler vi, at man for hovedparten af de penge, man har at investere for, vælger at sprede risikoen på aktivklasserne og altså købe både aktier, obligationer og erhvervsobligationer i andele, der passer til ens risikoprofil. Dette kan man enten gøre ved at købe investeringsbeviser, der baserer sig på de forskellige aktivklasser, eller ved at købe en investeringsforeningsafdeling, der indeholder en blanding af forskellige aktiver. I Nykredit Invest er det afdelingerne Balance Defensiv, Moderat og Offensiv, der henvender sig til investorer med en risikoprofil, der spænder fra lav til meget høj. Hvad enten man ”blander selv” eller køber en balanceret afdeling, giver det et godt udgangspunkt for en investering, hvor der er god balance mellem den risiko, man løber, og det afkast, man kan forvente at få.

Der er plads til tro, håb og kærlighed

Men… Investeringer handler jo også om tro, håb, og kærlighed. Så nogle gange kan man have lyst til at investere i noget, der ikke lige passer ind i det, vi som investeringsfagfolk vil kalde en ”velafbalanceret portefølje”. Det kan enten være, fordi man ønsker at løbe en ekstra risiko for dele af sin investering, fordi man tror særligt meget på en bestemt investering, eller fordi at man gerne vil foretage en bestemt type investeringer men ikke løbe den risiko, det normalt indebærer. Disse supplementer kalder vi for satellitter.

Hvad er en satellit?

Satellitter er i princippet alle de investeringer, der ligger ud over den del, hvor du har foretaget en nøje vurdering af forventet afkast og risiko – og sammensat dine investeringer herefter. Eller det der ligger ud over Balance Defensiv, Balance Moderat og Balance Offensiv. Det kan både være en investeringsforening, en kapitalforening eller et struktureret produkt. Formålet med at vælge en af de tre som satellit hænger naturligvis tæt sammen med, hvilke aktiver investeringen baserer sig på, men der kan nævnes nogle generelle træk ved hver af de tre typer:

  • Vælger du en investeringsforening som satellit, er det oftest, fordi du tror på en særlig aktivklasse, f.eks. amerikanske aktier eller virksomhedsobligationer, eller fordi du ønsker en fokuseret tilgang til det at investere, f.eks. stock picking.
  • Ved at vælge en kapitalforening kan du opnå en anden type af investering, end du kan med almindelige investeringsforeninger. Det bedste eksempel er kapitalforeningen Nykredit Alpha, afdeling Mira og Kobra. Afdelingernes investeringsstrategi er baseret på relativ værdi og søger at udnytte renteforskelle mellem fx realkreditobligationer og finansielle instrumenter eller statsobligationer, mens renterisikoen minimeres.. En sådan type af investering kræver gearing og/eller brug af finansielle instrumenter. Noget der ikke er muligt i en almindelig investeringsforening.
  • Strukturerede obligationer er en type investering, hvor man investerer i en bestemt markedsudvikling, men hvor man samtidig har en garanti for at få hele eller dele af sin investering igen. Det kan f.eks. være i en bestemt udvikling i en eller flere valutaer, aktier eller råvarer. Det er også muligt at få investeringsforeninger med en indbygget garanti.

Hvor stor en andel man skal have af disse satellitter kommer an på risikoprofil og temperament. Vi anbefaler, at man som investor med en lav risikoprofil ikke har mere end 10% af sine samlede investeringer som satellitter. For investorer med middel risiko anbefaler vi max 15%, og for investorer med en høj eller høj plus risikoprofil er de maksimale andele henholdsvis 20% og 30% af de samlede investeringer.

Hvad opnår jeg ved at have satellitter i min portefølje?

Netop på grund af de mange forskellige typer af investeringer man foretager, kan det at have satellitter omkring sin kerneinvestering tjene mange forskellige formål: For den investor, der har en høj risikoprofil, kan en satellitinvestering bruges til at øge risikoen og dermed det forventede afkast.

En satellitinvestering kan også bruges til at sprede sine investeringer yderligere. Det kan f.eks. ske gennem investeringer i Mira. Men for en investor med en meget lav risikoprofil, der stort set udelukkende har obligationer i sin portefølje, kan en satellit også være god: Her kan en struktureret obligation, der f.eks. baserer sig på udviklingen i kursen på nogle bestemte aktier, bruges til at få en eksponering mod aktier, men stadig med en garanti for som minimum at få sin startinvestering igen. Mellem disse to yderpunkter findes der mange varianter og sammensætninger. Fælles for alle investorer er dog, at vi anbefaler, at langt hovedparten af investeringerne er sammensat med en god og gennemtænkt balance mellem risiko og forventet afkast..

Satellitterne er krydderiet, der kan bruges til at bringe tro, håb og kærlighed ind i porteføljen.

Danske Fokusaktier som satellit

Det seneste skud på stammen i Nykredit Invest er Danske Fokusaktier. For mange kunder vil vi anbefale den som en satellit: I Danske Fokusaktier ligger der 12-15 aktier, hvilket er færre end i en ”almindelig” aktieafdeling i en investeringsforening.
Læs mere om Nykredit Invest Danske Fokusaktier

kom godt videre

Hvordan udvælger du værdipapirer?

At udvælge de rette værdipapirer er en svær øvelse – også for professionelle investorer.

Spred dine investeringer

Hvis du spreder dine midler på flere aktivklasser, er der større sandsynlighed for, at du får et højere afkast på dine investeringer. Med andre ord er det sjældent en god idé at lægge alle sine æg i én kurv.