Er Kina blevet et minefelt for investorer?

Voldsomme statslige indgreb har på det seneste fået investorerne til at flygte fra det kinesiske marked, men det er faktisk en helt naturlig og ventet udvikling for Kina. Det siger Nykredits aktiechef, Morten Gregersen.

Henover sommeren har Riget i midten oplevet en lang række drastiske reguleringer, hvor Kinas kommunistparti på kort tid har vendt hele brancher på hovedet.

I juli måned blev den private uddannelsesindustri således informeret om, at de skal gå non-profit, og også den gigantiske, kinesiske tech-sektor har flere gange mærket styrets reguleringer. Senest med et lovforslag, der kraftigt vil mindske brugen af data og algoritmer til at influere brugerbeslutninger og generere trafik.

Senest har online-spilindustrien måtte tage et hårdt slag i form af indførelsen af en ny kinesisk lov, der dikterer, at personer under 18 år kun må spille mellem kl. 20 og 21 i weekenden.

Kina på vej i en ny retning

Det kinesiske marked er altså på kort tid gået fra at have tilsyneladende uendelige investeringsmuligheder til at være et minefelt, hvor statslig indgriben kan komme over night og slå bunden ud på en hel branche.
Men selv om indgrebene er voldsomme, så kommer de ikke bag på Nykredits aktiechef, Morten Gregersen.

”Som investorer er vi jo altid interesserede i vækst og stabilitet - og det er noget nær det modsatte, vi ser i Kina lige nu. De har igangsat en reformpolitik, som faktisk har været varslet i mange år, men som bliver udført på en mere drastisk måde, end vi er vant til i Vesten,” fortæller Morten Gregersen og fortsætter:

”Kina har de seneste 30 år haft fokus på kraftig vækst for at løfte befolkningen ud af fattigdom - og det er i høj grad lykkedes. Kigger man på deres femårsplaner, har vækst været hovedmålet, indtil den seneste, hvor vækst var kraftigt nedtonet til fordel for det de kalder common prosperity. Kina er således på vej ind i næste fase af deres store samfundsudvikling.”

Reformiveren er kun lige begyndt

Og den udvikling handler ifølge Morten Gregersen om at gøre middelklassen til den dominerende klasse i samfundet. Kina har nemlig i kraft af sin hastige udvikling og vækst opnået en meget stor ulighed mellem rig og fattig. En ulighed der ifølge tidsskriftet Foreign Affairs faktisk er større end i USA.

Kigger man eksempelvis på uddannelsesmarkedet, var det inden sommerens reguleringer præget af stor ulighed, hvor de rigeste i samfundet kunne købe sig til langt bedre uddannelser, lektiehjælp og skoleremedier end de dårligere stillede i samfundet. Kigger man til gengæld på tech-sectoren, brugen af sociale medier og unges forbrug af spil og onlinetjenester, er problematikkerne meget lig dem, vi ser i Vesten. Det er måden, problemerne bliver håndteret på, der skræmmer investorerne:

”Vi oplever jo de her bekymringer om ulighed, magtfulde techgiganter og børn, der bruger alle deres vågne timer foran en skærm i stort set hele verden - også i Danmark. I vestlige demokratier er vi bare vant til, at ændringer har en længerevarende proces med forhandlinger og overgangsperioder,” fortæller Morten Gregersen og fortsætter:

”Reformiveren i Kina er dog kun lige begyndt. Jeg er overbevist om, at vi snart vil se skattereformer, ejendomsreformer og sundhedsreformer. På mange måder har vi jo selv været igennem hele den mølle for 70 år siden, da vi for alvor tog fat i at skabe velfærdsstaten. Det her er så bare på en helt anden skala - det er omfordeling for over 1 mia. mennesker.”

Er der noget at komme efter i Kina som investor?

Vi er altså formentlig vidne til, at en af historiens største vækstøkonomier med vilje trækker lidt i håndbremsen for at konsolidere, få hele samfundet med på bølgen og opbygge en lang række velfærdsydelser. Men betyder det så, at Kina er blevet uinvesterbar for udenlandske investorer?

”Alle de her gigantiske samfundsændringer skaber selvfølgelig stor usikkerhed - og jeg kan sige, at debatten om, hvorvidt Kina ligefrem er uinvesterbar, i øjeblikket raser i investormiljøet. Mange er begyndt at kigge mod andre emerging markets; eksempelvis Indien, der måske ligger, hvor Kina var for 20 år siden - klar til et stort vækstspring,” fortæller Morten Gregersen og tilføjer:

»Men Kina har også stadig muligheder - man skal bare kigge andre steder, end man måske har været vant til over de seneste år. Man skal måske kigge efter kinesiske forbrugsdrevne selskaber, der sælger til den kinesiske middelklasse, som altså gerne skulle få mange flere penge mellem hænderne de kommende år. Men det kinesiske marked er blevet meget mere kompliceret nu, så man skal virkelig gøre sit hjemmearbejde, være forberedt på mere statslig indblanding og sørge for, at man bliver betalt for den større usikkerhed.”

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Morten Gregersen

Head of Global Equities

Ansvarlig rådgiver for Nykredit Invests fire globale investeringsforeninger med aktier på tværs af sektorer og regioner.

Relaterede Artikler

Økonomi | 3 min

Markedet ramt af ny corona-frygt: De næste uger bliver afgørende

Den nye corona-variant, omikron, har skabt nervøsitet og kursfald på aktiemarkedet. De næste ugers nyheder fra især Sydafrika og vaccineproducenterne bliver afgørende for stemningen på de globale markeder frem mod årsskiftet.
Aktier | 4 min

Analyse: Hvor hurtigt indhenter markederne de negative udsving?

Udsving er en uundgåelig del af livet som investor på aktiemarkedet. Men hvor hurtigt indhenter markedet de pludselige fald, som der sandsynligvis kan komme flere af i den kommende tid? Det giver Nykredits senioranalytiker, Frederik Romedahl, svar på.
Rådgivning | 3 min

To skattetip, du som aktieejer skal overveje, inden året er omme

Har du modtaget udbytter og/eller tjent mere end 56.500 kr. på de aktier, du har solgt i år? Eller ejer du aktier, som du ikke helt ved, hvornår du skal sælge?