Chefporteføljeforvalter: IT revolutionen er først lige begyndt

IT gennemsyrer alt, men udviklingen er først lige begyndt, siger chefporteføljeforvalter. Som investor kan man starte med at overveje, hvilke teknologier og sektorer, man IKKE bør investere i.

Digitalisering, super-algoritmer, kunstig intelligens, 3D-printere, robotter, selvkørende biler, og køleskabe, der selv bestiller mælk på nettet, før den sidste liter i lågen bliver sur. IT-sektoren har de seneste årtier været i voldsom vækst og har vundet indpas snart sagt alle steder – på tværs af regioner, sektorer og industrier. Men hvis du troede, at løbet var kørt, og at det er for sent at komme med på vognen, er virkeligheden måske snarere, at det hele først lige er begyndt.

Det vurderer chefporteføljemanager i Nykredit Asset Management, Morten Gregersen, som sammen med porteføljemanagere over hele verden lige nu befinder sig i det, man kunne kalde de store tankers tid – tiden efter årets tredje kvartal og frem mod første kvartal næste år, hvor der er tid i en ellers tæt pakket hverdag til at løfte blikket fra porteføljen og spekulere over store trends og tendenser.

Autodidakte maskiner

Og selv om vi ofte forbinder trends og tendenser med det, vi først lige er begyndt at kunne ane konturerne af, og selv om IT-udviklingen i den henseende er synlig for alle, mangler vi fortsat til fulde at forstå, hvordan IT over de kommende årtier gennemgribende vil ændre sundhedssektoren, bankvæsenet, detailhandel og industriproduktion, siger Morten Gregersen. 

Data er det nye olie

Det lyder måske lidt nørdet, men der er nogle perspektiver i det, som er ret svimlende i forhold til kunstig intelligens og maskiners evne til selv at tilegne sig evner og kompetencer, som vil få betydning inden for alt fra investering og bankrådgivning til selvkørende biler,

Morten Gregersen

- Det tog de fleste eksperter på sengen, da computeren DeepMind sidste år vandt over verdens bedste – menneskelige – spiller af Go, et oprindeligt kinesisk brætspil, som har langt, langt flere kombinationsmuligheder end skak, og som selv optimister inden for kunstig intelligens troede var uden for computeres rækkevidde i hvert fald i 10 år endnu. Siden har google skabt et computerprogram, som har lært sig selv at spille spillet, og som efter en række nederlag pludselig var i stand til at besejre stormesteren. Det lyder måske lidt nørdet, men der er nogle perspektiver i det, som er ret svimlende i forhold til kunstig intelligens og maskiners evne til selv at tilegne sig evner og kompetencer, som vil få betydning inden for alt fra investering og bankrådgivning til selvkørende biler, siger Morten Gregersen. 

Et spørgsmål om pris

Han ønsker dog ikke at omsætte sit syn på de langsigtede trends til konkrete, kortsigtede investeringsanbefalinger.

- IT-sektoren har været klart den bedst-performende sektor siden finanskrisen, set med investorbriller, men om den også fremover vil være det, afhænger ikke blot af den teknologiske udvikling. Her må man som investor også ind og forholde sig til de konkrete prisniveauer for IT-aktier og vurdere, i hvor høj grad de afspejler det fremtidige indtjeningspotentiale for virksomhederne, siger Morten Gregersen.

IT-sektoren har været klart den bedst-performende sektor siden finanskrisen, set med investorbriller, men om den også fremover vil være det, afhænger ikke blot af den teknologiske udvikling.

Morten Gregersen

Han peger også på, at man som investor vil have svært ved at udpege fremtidens vindere, og at det i sagens natur er svært at investere i teknologi, som endnu ikke er udviklet, og som måske knapt nok er kommet på tegnebrættet endnu.

Virksomheder vil blive disrupt’ede

Men man kan se på, hvilke sektorer og hvilken type virksomheder, der risikerer at blive agterudsejlede - eller ’disruptede’ – af udviklingen. Og det kan man så have det in mente, når man investerer. Hvordan vil fx detailhandlen, ikke mindst butikker i storcentre, blive påvirket af e-handel? Hvad vil skræddersyet medicin og individuel gen-terapi betyde for medicinalsektoren på lang sigt? Og hvad vil selvkørende biler betyde for transportbranchen, og hvad vil robotter betyde for industrivirksomheder, og hvor i verden, de kan drives mest rentabelt?

Det er nogle af de store spørgsmål, man kan begynde at stille sig selv, siger Morten Gregersen. 

Morten Gregersen

Head of Global Equities

Ansvarlig rådgiver for Nykredit Invests fire globale investeringsforeninger med aktier på tværs af sektorer og regioner.

Relaterede Artikler

Video | 3 min

Chefstrateg: Fald i oliepriserne udfordrer energiselskaber

Oliepriserne har været igennem en turbulent tid, og det er en af årsagerne til, at Nykredit nu undervægter energisektoren. Det fortæller Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit Markets.
Video | 3 min

Chefstrateg: En øv-måned for aktier

Aktiemarkederne har haft det hårdt i oktober, og det skyldes især politiske forhold. Det forklarer Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit Markets. "Men vi kan stadig godt lide europæiske aktier," siger han.
Video | 3 min

Det vil markedet holde øje med i regnskaberne fra Novo Nordisk og Coloplast

Den danske regnskabssæson er skudt i gang, og Michael Drøscher Jørgensen, chefanalytiker i Nykredit Markets, klæder dig på til rapporterne fra to af de helt store, som kommer med regnskab i uge 44, Novo Nordisk og Coloplast.